Kerntrekbeslag is veiligheidsbeslag en bestaat uit een buitenschild en binnenschild waarbij de cilinder is ingesloten. Een inbreker kan de cilinder hierdoor niet uit het beslag trekken of breken.

Inbrekers gebruiken een klauwhamer of de wat ervaren inbrekers gebruiken een soort poelietrekker voor het breken en trekken van de cilinder. Er is een standaard gereedschap te koop voor een paar tientjes waarmee cilindersloten binnen 20-30 seconden te breken zijn. Het heet ook wel de Bulgaarse inbrekersmethode, omdat het veelal Bulgaren waren die met dit gereedschap inbraken. Tegenwoordig is het één van de meest voorkomende inbrekersmethodes. Er wordt een geharde schroef in de cilinder gedraaid en ze trekken (vandaar de naam kerntrekken) of breken de cilinder zo doormidden zonder teveel lawaai en schade. 

kopen van kerntrekbeslag

Bij het kopen van kerntrekbeslag is het belangrijk dat de afstand van de bevestigingsschroeven i.c.m. het slot overeen komen. Daarnaast is het van belang dat u de pc-afstand van het slot achterhaalt.

Kerntrekbeslag is er in diverse soorten. Zo is er kerntrekbeslag met aan beide kanten een kruk, maar ook kerntrekbeslag met aan de ene kant een kruk en aan de andere kant een duwer of knop. Populair kerntrekbeslag is die van Dieckmann.